MONDZORG OP HOOG NIVEAU

  • Complete mondzorg voor het hele gezin
  • Geen wachtlijst voor nieuwe patiënten
  • Persoonlijk aandacht voor iedereen

U bent van harte welkom! Online inschrijven in slechts 2 minuten.

 

Direct inschrijven

Onze patiënten geven ons een 6.9
6.9/1027
starstarstarstarstar

HET MELKGEBIT

Kinderen krijgen eerst een melkgebit om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het is erg belangrijk om het melkgebit goed te verzorgen, ondanks dat het in een later stadium wordt verwisseld door een volwassen gebit. Wanneer het melkgebit er slecht aan toe is, heeft dit ook gevolgen voor het volwassen gebit, en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Sommige kinderen hebben ondanks een goede mondhygiëne meer kans op gaatjes dan andere kinderen, maar wanneer er goed gepoetst wordt kan ieder gebit gaaf blijven.
 

WANNEER KOMT HET MELKGEBIT DOOR?

De leeftijd wanneer de eerste tandjes doorkomen is per kind verschillend. Hieronder vindt u wat richtlijnen:
  • 6/7 maanden: eerste melktand (eerste twee melktanden aan de onderkant in het midden, daarna twee middelste snijtanden aan de bovenkant)
  • 24/30 maanden: laatste melkkies komt door

WANNEER KOMT HET VOLWASSEN, BLIJVEND GEBIT DOOR?

Het wisselen van de tanden vindt ook bij ieder kind op een andere leeftijd plaats. Hieronder vindt u wat richtlijnen:
  • 6/7 jaar: het kind begint met wisselen
  • 6 jaar: achter de laatste melkkies breekt een nieuwe, blijvende kies door
  • 12 jaar: er volgt nog een blijvende kies
Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen.
 

WAARDOOR ONTSTAAT ZUIGFLESCARIËS?

Ouders geven kinderen soms een flesje met een zoete drank waaruit de gehele dag gedronken wordt. Hierdoor komt het gebit langdurig met suikers in aanraking, waardoor het glazuur niet voldoende tijd heeft om te herstellen. Zo ontstaat zuigflescariës. Wanneer kinderen hun drankje in één keer opdrinken wordt de kans hierop verkleind. Laat uw kind daarom vanaf 9 maanden uit een beker zonder tuit drinken in plaats van een zuigflesje of anti-lekbeker. Het beste is natuurlijk om water te geven, dit kan uw kind zonder gevolgen altijd drinken.
 

IS DUIMEN OF HET GEBRUIK VAN EEN SPEEN SCHADELIJK VOOR HET MELKGEBIT?

Baby's en kinderen zuigen graag op hun duim of op een speen omdat dit een natuurlijke, instinctmatige behoefte is. Wanneer de snijtanden van het blijvend gebit doorbreken kan dit gevolgen hebben. De boventanden van het bovengebit en de kaak kunnen naar voren worden geduwd. Het gebruik van een speen is gemakkelijker af te leren dan duimen, de speen kan immers worden weggehaald. Het verstandigst is het vroeg afleren van het duimen of het gebruik van een speen, zodat er geen gevolgen zijn voor het blijvend gebit.
 

WANNEER MOET IK MET MIJN KIND NAAR DE TANDARTS?

Wij adviseren u om uw kind vanaf tweejarige leeftijd mee te nemen naar de tandarts wanneer u zelf een controle afspraak heeft. Een behandeling is dan meestal nog niet nodig, maar het kind kan zo alvast wennen. Lees meer over de kindertandheelkunde binnen Samenwerkende Mondzorgcentra.
 

© 2016, Samenwerkende Mondzorgcentra.

Alle rechten gereserveerd.